Band

Beltaine to jeden z bardziej oryginalnych zespołów polskiej sceny world music.

Muzykę Beltaine trudno jednoznacznie zdefiniować. Charakterystyczne brzmienie grupy
jest wynikiem zderzenia różnych osobowości o skrajnie odmiennych doświadczeniach
muzycznych. Wprawdzie główną inspiracją dla muzyków zawsze była szeroko pojęta
muzyka tradycyjna (world/celtic), muzycznie zespół zmierza po prostu przed siebie.
Eksperymentuje i zaciera granice miedzy tradycją, a nowoczesnością.

Zespół powstał w 2002r w Katowicach, obecnie Beltaine tworzy 7 muzyków.
Grupa wydała 4 albumy studyjne oraz album live będacy muzycznym zapisem trasy
koncertowej z gościnnym udziałem harfisty Jochena Vogela. Pierwsze trzy studyjne
płyty zostały uznane za folkowe wydawnictwa roku w plebiscycie
„Wirtualne Gęśle”, współorganizowanym przez Polskie Radio.

Od początku ogromną siłą Beltaine były żywiołowe koncerty, entuzjastycznie przyjmowane
przez publiczność na każdej szerokości geograficznej. Grupa koncertowała m.in. w Malezji,
Meksyku, USA i Kanadzie; jest regularnie zapraszana na prestiżowe
festiwale w całej Europie.

Ważniejsze koncerty:

  • Shetland Folk Festival (Szetlandy)
  • Ollin Kan Festival (Meksyk)
  • Rainforest World Music Festival (Malezja)
  • Montreal Tall Ships Races (Kanada)
  • Ethno-jazz Festival (Mołdawia)
  • Pittsburgh Irish Festival (USA)
  • Suglegos Festival (Litwa)
  • Tom de Festa (Portugalia)
  • Sendim Festival (Portugalia)
  • Paimpol Festival (Francja)
  • Sauga Folk Festival (Hiszpania)
  • Festival Interceltico de Sendim (Portugalia)
  • FolkCelta Festival (Portugalia)
  • Pozoblanco festival (Hiszpania)
  • Festival Pardinas (Hiszpania)
  • Catalunya Celta Festival (Hiszpania)
  • Celtie d’Oc (Francja)
  • Patrimoine Vivant Festival (Francja)
  • Ragusa Festival (Sycylia)
  • Festival des Musiques d’Ici et d’Ailleurs (Francja)
  • Festival Irmandino de Moeche (Hiszpania)
  • Guinness Irish Festival (Szwajcaria)
  • Celtica Festival (Włochy)
  • Celtivales (Francja)
  • Triskell Festival (Włochy)
  • Bustofolk Festival (Włochy)
  • Festival Beltine (Czechy)
  • Przystanek Woodstock (Polska)

Skład:

    • ADAM ROMAŃSKI – skrzypce
    • GRZEGORZ CHUDY – whistle, wokal, akordeon, bombarda, bansuri
    • JAN GAŁCZEWSKI – irish bouzouki, irish banjo, bodhran, gitara elektryczna, dudy gaita
    • JAN KUBEK – tabla, darabuka, djembe, cajon, instrumenty perkusyjne
    • ŁUKASZ KULESZA – gitara akustyczna
    • BARTEK DUDEK – gitara basowa
    • PIERRE – perkusja

Dyskografia:

  • „Rockhill” 2004; (tytuł Folkowej Płyty Roku 2004 w plebiscycie Polskiego Radia)
  • „KoncenTrad.” 2007; (tytuł Folkowej Płyty Roku 2007 w plebiscycie Polskiego Radia)
  • „Tríú” 2010; (tytuł Folkowej Płyty Roku 2010 w plebiscycie Polskiego Radia)
  • „Live” 2011;
  • „Miusjik” 2015;

POBIERZ BIO w PDF:

Polish
English
French